Pinterest pre handmade tvorcov: Bori a jej cesta k Pinterestu

Tento článok bude trochu špecifickejší – menej edukačný a viac oddychový, ako keby sme spolu sedeli na kávičke :). Porozprávam vám, aké výhody má Pinterest pre handmade tvorcov, ako som sa k nemu dostala a čo ma na ňom najviac baví. 

Od ručných prác k podnikaniu

Dá sa povedať, že som bola vždy tvorivý typ človeka, stále som niečo nové vyrábala a vymýšľala. Pred 8 rokmi som sa zaregistrovala na Sashe ako handmade tvorca a pridala prvé výrobky do môjho prvého obchodíku s handmade šperkami.

Výrobe šperkov sa venujem niekoľko rokov a minulý rok uzreli svetlo sveta aj prvé papierenské a digitálne produkty. Popri tom som vyštudovala, jeden rok strávila v korporáte a počas pandémie sa rozhodla ísť vlastnou, neistou, ale kreatívnejšou cestou.

Značku som budovala takpovediac od nuly. Okrem toho, že som výrobca a dizajnérka, som aj hlavná fotografka, niekedy modelka, marketérka, poštárka, balička či copywriterka. No vždy som bola hlavne kreatívec. Milujem peknosti, umenie v akejkoľvek forme a ručné práce, ktoré mi pomôžu na chvíľu vypnúť hlavu. Preto nie je žiadne prekvapenie, že sa dokážem na Pintereste na pár hodín poriadne stratiť.

Od predaja fyzických produktov mimo Česka a Slovenska som upustila, ale začala som sa viac zaujímať o digitálne produkty. Keď som predčasom počula zakladateľku Soapboxu Sarah hovoriť v podcaste o Pintereste, hovorím si, konečne! Na Slovensku to bola doteraz aj medzi marketérmi jedna veľká neznáma. Veľa sa hovorí o sociálnych sieťach, Google SEO, Google reklamách, influenceroch, no na Pinterest sa doteraz nejak zabúdalo. A pritom je to úžasná platforma, vďaka ktorej môžete získať krásne čísla návštevnosti či nových klientov!

Predstavte si, že niekto už teraz hľadá to, o čom píšete, alebo produkt, ktorý ponúkate. Ale namiesto Googlu to chodí hľadať na Pinterest vo vizuálnej forme, v podobe obrázkov a videí. Vidím v ňom obrovský potenciál. Pre mňa ako tvorcu a pre množstvo šikovných Slovákov, ktorí chcú buď preraziť do sveta, alebo sa podieľať na tvorbe inšpiratívneho slovenského obsahu. 

Bori zo Soapboxu s náušnicou Petit Peanut.

Handmade šperky Petit Peanut

Čo ma baví na Pintereste

Pinterest je naozaj pozitívne miesto

Ak čokoľvek tvoríte na sociálnych sieťach, nepísané pravidlo je, že sa skôr či neskôr stretnete s nejakým hejtom. Najmä ak sa vám podarí virálnejší obsah, ktorý nepadne pred to najsprávnejšie publikum. 

Pinterest má samozrejme v pravidlách zakázané šírenie nenávistného obsahu, tak ako aj ostatné platformy. Je to ale asi jediná platforma, kde to ľudia naozaj dodržiavajú. Za celé moje pôsobenie na Pintereste som sa nestretla s žiadnou negativitou.

Ľudia  na Pintereste hľadajú inšpiráciu a nestáva sa, že by váš obsah skončil u niekoho, koho vôbec nezaujíma a náhodou mal zlý deň. Hovorí sa, že keď idete s kožou na internetový trh, musíte jednoducho očakávať vlnu „kritiky”. Na Pintereste mám pocit, že môžem tvoriť a postovať, čo len chcem. Okrem toho sa tam ku mne nedostane obsah, ktorý nehľadám a môžem si naozaj oddýchnuť od politického diania či pandémie, čo sa o sociálnych sieťach povedať nedá. Je to naozaj pozitívne, inšpiratívne a inkluzívne miesto, kde môže byť každý sám sebou. 

Časovo nenáročná platforma

Keďže šperky tvorím už 10 rokov, mám ešte nejaké tie spomienky na to, aké to bolo, keď sa na Facebooku reálne zobrazovali príspevky mojim fanúšikom. Staré dobré časy. Potom sa dosahy okresali na menej ako 5 % a do popredia sa dostal Instagram. Ten ma zo začiatku veľmi bavil, mala som naozaj rada ten osobný prístup, môcť sa vidieť a skontaktovať priamo s mojimi zákazníčkami. 

Ak sa ale chcete hrať na cudzom piesočku a čerpať jeho výhody, musíte poslušne sledovať pravidlá hry. Mala som pocit, že som viac otrokom algoritmu ako tvorcom a postupne ma opúšťala chuť zdieľať svoju tvorbu.

Hoci bola väčšina mojich zákazníkov z Instagramu, mala som pocit, že si nikdy nemôžem od neho dať pauzu bez toho, aby sa to neodrazilo na dosahoch. Zdá sa, že pokiaľ za obsah nezaplatíte (buď platenou reklamou alebo svojím časom), váš obsah uvidí čoraz menej a menej vašich vlastných sledovateľov. Hoci som platformu mala rada, nechcem byť od nej závislá a tráviť tam niekoľko hodín denne, ktoré by som mohla venovať tvorbe.

Od Instagramu k Pinterestu

V rámci experimentov som teda vyskúšala pridať niekoľko fotiek a videí na môj pinterestový účet. Raz za čas sa pozriem, ako si to tam žije. Moje príspevky sa stále zobrazujú a ľudia sa k môjmu obsahu na Pintereste dostávajú aj po mesiacoch mojej nečinnosti. Jedno video, ktoré som pridala pred rokom si ľudia ešte do dnešného dňa ukladajú. Od publikácie bolo uložené už takmer 70-krát. Piny majú oveľa dlhšiu životnosť v porovnaní so sociálnymi sieťami a to je presne to, čo hľadám.

Samozrejme, aj na Pinterest je nutné pridávať nový pravidelný obsah, aj keď sa vám môže stať tak ako mne, že sa niektoré piny uchytia a budú sa zobrazovať novým používateľom dlhú dobu bez toho, aby ste pohli prstom. Algoritmus funguje na princípe kľúčových slov, ktoré stačí použiť, keď príspevky publikujete. Nie je nutné s nikým interagovať, písať si súkromné správy, vymýšľať ankety či tancovať na trendy hudbu v reelskach (aj keď musím uznať, že toto ma dosť baví 🙂).

Pinterest je oveľa menej časovo náročný a ja som všetkými desiatimi za to, keď môžem pracovať menej, šikovnejšie a mať lepšie výsledky.

Jediné, čo ľutujem je, že som nezačala s Pinterestom skôr a že som doň neinvestovala toľko energie ako do Instagramu.

Keď vám na klientoch naozaj záleží

Keď som sa prihlasovala do firemnej komunity (o ktorej som písala v tomto článku), vôbec som nečakala, že mi zavolajú z Pinterestu hneď na ďalší deň. Ostala som trochu v šoku, ale v príjemnom. A to neznášam telefonovať 🙂

Na Facebooku vám môžu ukradnúť alebo zablokovať účet, kde ste do reklamy vrazili desiatky tisíc eur a často sa zdá, že to nikoho netrápi. Z Pinterestu mi priamo zavolali, že si pozerali môj obchodík a že má predpoklady byť na Pintereste úspešný. Opýtali sa, či by som mala záujem o to, aby mi niekto z Pinterestu pomáhal s reklamou a dohodli sme si bezplatné online konzultácie so špecialistom. Takýto zákaznícky servis som naozaj nečakala.

Moje plány s Pinterestom do budúcnosti

Pokiaľ som v mentálnej harmónii, byť kreatívna, tvoriť, fotiť a zdieľať je pre mňa úplne prirodzená a potrebná vec. Nápadov mám taktiež viac než dosť, času už pomenej, preto sa chcem tento rok sústrediť na digitálne produkty, pri ktorých nie je nutné starať sa o balenie a dopravu. Budem experimentovať najmä s videoobsahom a samozrejme s Pinterestom. Už teraz sa teším, čo tento rok prinesie. 

Pinterest pre handmade tvorcov a kreatívcov

Nebojte sa pýtať, vzdelávať a investovať do seba a vzdelávania, ak to s tvorbou myslíte naozaj vážne a chcete, aby vás aj živila. Nie je to jednoduché, ale ani nemožné. Ak ste v Pintereste začiatočníci, určite si poprezerajte soapboxácke blogy.

Všetkými desiatimi by som vám odporučila aj kurz o Pintereste. Ušetrí vám to veľa času a máte možnosť učiť sa od tých najlepších, ktorí už sú tam, kde sa vy chcete dostať :).

Ako sa uživiť kreatívnou tvorbou, pracovať udržateľne, s radosťou a bez toho, aby som sa cítila ako otrok algoritmu. To sú pre mňa témy, ktorým sa dlhodobo venujem a rada sa s vami o ne podelím. Všetko, čo viem o Pintereste, som sa rozhodla zdieľať ďalej a preto som sa stala súčasťou Soapbox tímu. Budem prispievať vo forme blogových článkov a aj na našom Instagrame.

Preto ak máte nejakú otázku alebo tému, ktorá vás zaujíma, určite nám napíšte sem alebo na náš Instagram.

Teším sa na vaše otázky a príbehy! 🙂

Barbora a Soapbox tím

Previous
Previous

Čo je Pinterest? Pinterest pre firmy aj pre vlastné projekty

Next
Next

Nové funkcie na Pintereste, ktoré menia budúcnosť nakupovania